Ensiasunnon ostajan varainsiirtovero ja -ilmoitus

Mitä tarkoittaa ensiasunnon ostajan varainsiirtovero ja -ilmoitus? Ensiasunnon ostajan sanastossa varainsiirtovero on määritelty seuraavasti: ”varainsiirtovero on vero, joka ostajan tulee maksaa kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin hankkimisesta. Ensiasunnon ostajien ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos omistusosuus asunnosta on vähintään 50%, ensiasunnon ostaja on kaupantekohetkellä 18–39-vuotias, asunto tulee asuinkäyttöön, asuntoon muutetaan kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta ja ensiasunnon ostaja ei ole aikaisemmin omistanut asunnosta tai asuinrakennuksesta vähintään 50%.” Lisätietoja varainsiirtoverosta saat Verohallinnon sivustolta.

Ensiasunto on yleensä asunto-osake, kuten kerrostalo- tai rivitalohuoneisto. Ensiasunto voi olla myös kiinteistö, kuten omakotitalo. Ensiasunnon verovapaus ei koske autopaikkaa, esimerkiksi autotallia, jonka osakkeet voi myydä erikseen. Ensiasunnon ostajat ovat siis yleensä vapautettuja varainsiirtoverosta, mutta varainsiirtoveroilmoitus on tehtävä joka tapauksessa.

Ensiasunnon ostajan varainsiirtoveroilmoitus

Ensiasunnon ostajan sanastossa varainsiirtoveroilmoitus on määritelty seuraavasti: ”varainsiirtoveroilmoitus on asunto-osakkeen, muun arvopaperin tai kiinteistön vastikkeellisesta luovutuksesta Verohallinnolle annettava ilmoitus. Ilmoitus on annettava kahden kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta tai uuden asunnon kaupassa omistusoikeuden siirtymisestä. Kiinteistönvälittäjällä ilmoitusaika on lyhyempi.”

Varainsiirtoveroilmoituksen tekemiseen ensiasunnon ostaja tarvitsee seuraavat tiedot ensiasunnosta:

  • Myyjän nimi ja henkilötunnus TAI yhtiön nimi ja Y-tunnus
  • Kauppakirjan allekirjoituspäivämäärä
  • Omistusoikeuden siirtymispäivämäärä
  • Kohteen nimi ja Y-tunnus
  • Osakkeiden numerot
  • Huoneiston pinta-ala
  • Osuus huoneistosta prosentteina tai murtolukuna
  • Osuus kauppahinnasta
  • Osuus osakkeisiin kohdistuvasta yhtiölainasta

Verohallinnon sähköistä lomaketta täyttäessä ensiasunnon ostajan on syytä muistaa rastittaa ”Ensiasunnon hankinta” -otsikon alta ”Haen ensiasunnon verovapautta” -kohta. Samassa kohdassa ensiasunnon ostaja vakuuttaa myös, että kaikki ensiasunnon ostajan verovapausehdot täyttyvät. Kun kaksi ensiasunnon ostajaa ostaa asunnon yhdessä pariskuntana ilmoitetaan kunkin oma osuus kauppahinnasta ja yhtiölainasta. Yhdellä ilmoituksella ei voi ilmoittaa useampien ensiasunnon ostajien tietoja, joten ensiasunnon ostajien on tehtävä varainsiirtoveroilmoitukset erikseen.

Varainsiirtoveroilmoitukseen on liitettävä kopio asunnon kauppakirjasta. Uudiskohteissa lisäksi tarvitaan selvitys kohteen hallintaoikeuden siirtymisen ajankohdasta. Selvitys voi olla esimerkiksi rakennuttajan lähettämä muuttokirje tai kuitti kauppahinnan viimeisen erän maksusta. Ensiasunnon ostajan, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta täytyy liittää varainsiirtoveroilmoitukseen myös kopiot passista ja oleskeluluvasta. Varainsiirtoverosta vapautettujen ensiasunnon ostajien on toimitettava taloyhtiön isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten todistus varainsiirtoverosta, jonka voi kätevästi tulostaa Verohallinnon OmaVero-palvelusta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.