Korkoasiat

Ensiasunnon ostajan korkoasiat ovat useille ensiasunnon ostajille epäselviä, kuten Taloussanomien artikkeli ensiasunnon ostajasta kertoi kesällä 2019. Suomessa suurin osa asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden Euribor-korkoon, jolloin lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa. 12 kuukauden Euribor-koron hyöty on etenkin koron ennakoitavuudessa, sillä asuntolainan korko on tiedossa aina vuodeksi kerrallaan.

12 kuukauden Euribor-korko reagoi korkojen muutoksiin, sekä nousuihin että laskuihin, hitaammin kuin lyhyemmät korot, kuten kuuden tai kolmen kuukauden Euribor-korot. Jos korot lähtevät nousuun pian koron tarkistuksen jälkeen, 12 kuukauden Euribor-korko suojaa korkeammalta korolta pidemmän aikaa. Vastaavasti korkojen laskiessa hyöty matalasta korosta voi tulla vasta viiveellä, kun 12 kuukauden Euribor-korko tarkistetaan ainoastaan kerran vuodessa. Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta, kuten Euribor-korko, ja pankin asiakaskohtaisesta marginaalista. Lue lisää asuntolainan yleisimmistä koroista, Euribor-, Prime- ja kiinteä korko, ensiasunnon ostajan sanastosta.

Ensiasunnon ostajan korkoasiat: korkovähennys

Ensiasunnon ostajan korkoasiat koskevat myös korkovähennystä. Ensiasuntoa varten otetun lainan koroista voi saada tavallista suuremman vähennyksen verotuksessa. Jos ensiasunnon ostajalla ei ole pääomatuloja, osa asuntolainan koroista vähennetään ansiotulojen veroista alijäämähyvityksenä. Ensiasunnon lainan koroista alijäämähyvitys on 32%. Ensiasunnon ostaja, joka on ottanut lainan vakituisen asunnon hankintaa tai peruskorjausta varten, voi vähentää lainan korot osittain verotuksessa. Korot vähennetään sinä vuonna, jona ne on maksettu. Vuonna 2020 asuntolainan koroista saa vähentää 15%.

Korkojen vähennyskelpoinen osuus vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista, kuten esimerkiksi osingoista. Jos pääomatuloja ei ole, koroista syntyy alijäämää. Osa siitä vähennetään ansiotulojen verosta niin sanottuna alijäämähyvityksenä, joka on yleensä 30%. Ensiasunnon lainan koroista alijäämähyvitys on kuitenkin 32%. Ensiasunnon ostaja saa vähennyksen enintään ensiasunnon käyttöönottovuodelta ja yhdeksältä seuraavalta vuodelta.

Ensiasunnon korkovähennys koskee vain ensiasunnon hankintaa varten otetun lainan korkoja. Ensiasunnon peruskorjaukseen otettu laina on tavanomaista asuntolainaa. Asuntolaina on otettu ensiasuntoa varten, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Ensiasunnon ostaja omistaa asunnosta vähintään 50%
  • Ensiasunto tulee ensiasunnon ostajan asuinkäyttöön
  • Ensiasunnon ostaja ei ole aikaisemmin omistanut vähintään 50% vakituisena asuntona käytetystä asunnosta tai asuinrakennuksesta.

Halutessaan ensiasunnon ostaja voi ottaa huomioon ensiasunnon asuntolainan korot jo verokortin ennakonpidätysprosentissa. Pankki ilmoittaa asuntolainan ja asuntolainan korot suoraan Verohallintoon lopullista verotusta varten, jolloin korot näkyvät esitäytetyssä veroilmoituksessa. Ensiasunnon ostajan on tarkistettava korkojen määrä ja käyttötarkoitus. Jos velan käyttötarkoitus on erittelyosassa väärin, tulee ensiasunnon ostajan ilmoittaa lisätiedoissa oikea käyttötarkoitus eli ensiasunnon velan korko ja luoton tunnus. Lisätietoja ensiasunnon ostajan korkovähennyksestä saat Verohallinnon sivustolta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *