Miten ostan ensiasuntoni

Tässä blogissa kerron teille, miten ostan ensiasuntoni Helsingistä. Ensiasunnon ostajan oppaasta voit lukea vaiheittaiset neuvot ensiasunnon ostamiseen.

Ensiasunnon ostajaksi olen jo melko vanha, 35-vuotias, sillä Tilastokeskuksen mukaan Suomessa vuonna 2018 ensiasunnon ostajien keski-ikä oli 28,8 vuotta. Tilastokeskus kertoo, että yhä useampi suomalainen siirtää ensiasunnon hankintaa myöhemmälle iälle. Ensiasunto hankitaankin keskimäärin vuoden vanhempana kuin reilu kymmenen vuotta sitten.

Miten säästän ja ostan ensiasuntoni kuin asuntosijoittaja

Avasin ASP-tilin OP:ssa ja aloitin säännöllisen kuukausisäästämisen ASP-tilille lokakuussa 2018. Olen säästänyt jokaisena palkkapäivänä automaattisesti ASP-tilille kuukausittain maksimimäärän euroja eli 1000€, jotta saavutan säästötavoitteen mahdollisimman nopeasti. ASP-tililläni olikin jo 18000€ eli 10% ASP-lainan maksimimäärästä Helsingissä kuuden vuosineljänneksen säästämisen jälkeen.

En voi kuitenkaan ostaa ensiasuntoa ASP-lainalla ennen kuin olen säästänyt ASP-tilille yhtäjaksoisesti kahdeksana vuosineljänneksenä eli yhteensä noin kaksi vuotta. Kahdeksan vuosineljänneksen säästämisen jälkeen ASP-tililleni on kertynyt 1% vuosikorkoineen yli 22000€, jolle OP maksaa vielä 4% lisäkoron, kun ostan ensiasuntoni Helsingistä. Samanaikaisesti ASP-säästämisen kanssa olen säästänyt ensiasunnon ostamista varten yhteensä yli 20000€ säästötilille, jonka vuosikorko on 1% tällä hetkellä.

Ryhdyin hyvissä ajoin opiskelemaan asuntosijoittamista ja tutkimaan pääkaupunkiseudun asuntomarkkinaa, jotta tekisin mahdollisimman hyvän pitkän aikavälin sijoituksen, kun ostan ensiasuntoni. Mielestäni ensiasunnon ostaminen on yksi elämän suurimmista päätöksistä. Ensiasunto kannattaakin ostaa kuin asuntosijoittaja, joka hallitsee oman taloutensa ja budjetoi.

Olen erittäin ylpeä siitä, että hallitsen oman henkilökohtaisen talouteni, eikä minun tarvitse stressata raha-asioista. Kiinteitä ja muuttuvia kulujani aktiivisesti seuraamalla tiedän, että voin lyhentää asuntolainaa korkoineen ja maksaa ensiasuntoni yhtiövastiketta sähkö- ja vesimaksuineen yhteensä noin 1600€ kuukaudessa. Pankkien asuntolainalaskureiden avulla olen selvittänyt, että asuntolainatarpeeni on noin 285000€.

Ennen kuin lähden asuntonäytöille olen hankkinut asuntolainalupauksen vähintään OP:sta, Nordea:sta ja Danske Bank:ista eli Suomen suurimmista pankeista. Pyrin saamaan 25 vuoden asuntolainan noin 0,4% kokonaiskorolla, sillä tiedän olevani erittäin hyvä asiakas pankille. Hyvätuloisena, säästäväisenä ja sijoittavana ensiasunnon ostajana en tarvitse asuntolainan valtiontakauksen lisäksi lisävakuuksia. Mielestäni pankki on siis onnekas saadessaan solmia minun kanssa vähintään 25 vuoden liiton.

Asuntolainalupauksen avulla voin rauhallisin mielin mennä tutustumaan ensiasunnoksi soveltuviin asuntoihin ja tehdä ostopäätöksen tarvittaessa nopeastikin, mikäli esiteltävä asunto vastaa ennalta määrittämiäni kriteereitä, kuten esimerkiksi hinta, koko ja sijainti. Olen ottanut käyttöön sekä Oikotien että Etuoven hakuvahdit, joten saan kätevästi tiedot uusista myytävistä asunnoista Helsingissä suoraan puhelimeeni. Otan suoraan yhteyttä kiinteistönvälittäjään tai asunnon myyjään ja sovin yksityisnäytön.

Miten teen ostopäätöksen

Ostopäätöksen tekemiseksi minun täytyy käydä läpi huolellisesti asuntoa ja taloyhtiötä koskevat asiakirjat. Tutkin Oikotie-palvelusta taloyhtiön sivulta hintatietoja ja Asuntojen.hintatiedot.fi-palvelusta laajemmalti toteutuneiden asuntokauppojen hintatietoja postinumeron perusteella. Teen alustavat laskelmat mahdollisesta myynti- ja vuokratuotosta, mikäli päädyn myymään tai vuokraamaan ensiasuntoni asuttuani vakituisesti ensin asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Oman vakituisen asunnon voi nimittäin myydä verovapaasti, jos on omistanut myytävän asunnon vähintään kaksi vuotta ja on vakituisesti asunut asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Muissa tapauksissa asunnon myymisestä saatu mahdollinen voitto verotetaan pääomatulona. Lisäksi keskustelen sekä asunnosta että taloyhtiöstä kiinteistönvälittäjän, asunnon myyjän, isännöitsijän ja taloyhtiön puheenjohtajan kanssa. Saatan myös soittaa mahdollisten tulevien naapureideni ovikelloja ja kysyä mielipidettä asumiskokemuksesta.

Ostopäätöksen tehtyäni jätän ostotarjoukseni ja muistan tinkiä reilusti. Vaikuttaa nimittäin siltä, että varsinkin Helsingissä asuntojen hinnoissa on arviolta noin 10−15% ilmaa tällä hetkellä. Tarvittaessa teen ostotarjoukseni ehdollisena, mikäli koen, että asunnossa olisi syytä tehdä esimerkiksi kosteusmittaus tai asbestikartoitus. Jos koen, että asunnossa on tarvetta remontille, otan remonttitarpeen huomioon tarjouksessani.

Saatan myös pyytää alustavia tarjouksia remontista Urakkamaailma-palvelun kautta. Varaudun tarvittaessa korottamaan ostotarjoustani, mikäli joudun kilpailemaan asunnosta muiden ostajien kanssa. Tarkemmin ajateltuna kaikki julkisesti myytävät asunnot Helsingissä ovat tarjouskauppakohteita, jotka käytännössä myydään huutokaupalla, jossa korkein tarjous voittaa. Nyt tiedätte, miten ostan ensiasuntoni Helsingistä.

2 ajatusta aiheesta “Miten ostan ensiasuntoni”

 1. Mihin perustat väitteen, että Helsingin asuntojen hinnoissa on 10-15% ilmaa? Lopussa kuitenkin sanot että käytännössä kaikki Helsingissä myytävät asunnot menevät eniten tarjoavalle
  Mielenkiintoinen blogi ja itse samassa tilanteessa.

  1. Hei Ville,

   kiitos kommentistasi sekä palautteestasi ja onneksi olkoon, sillä olet ensimmäinen oikea ihminen, joka kommentoi uutta blogiani!

   Perustan väitteeni omaan näkemykseeni ja kokemukseeni Helsingin asuntojen hinnoista. Haluan myös henkilökohtaisesti rohkaista ensiasunnon ostajia tinkimään. Useimmista asunnoista joutuu todella kilpailemaan muiden ostajien kanssa, mutta itse aion tehdä ensin ”törkeitä” tarjouksia, kunnes selviää, mitä muut ostajat ovat tarjonneet. Tarvittaessa olen siis valmis myös korottamaan tarjoustani, jos koen asunnon arvokkaammaksi.

   Onnea ensiasunnon etsintään toivottaen,

   Matias

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.